čtvrtek, prosince 09, 2004

Konopi a medicina

Léčebné účinky cannabis jsou lidstvu známy už po tisíciletí. Vůbec prvním národem, který jich začal využívat byly zřejmě staří Čiňané. Nejstarší dokumenty hovořící o cannabis jako o léčivé bylině pocházejí z období kolem roku 2300 př. n. l., kdy v Číně vládl císař Šen Nung, který předepisoval samičí konopí (chu-ma) k léčení mnoha chorob (např. zácpy, malárie, revmatismu). V Indii se hojně používalo konopí indické (cannabis indica) jako jedna z ingrediencí různých bylinných a minerálních směsí, které byly používány jako afrodisiakum a k léčení desítek nemocí jako třeba epilepsie, žloutenky, zácpy, horečky atd.Konopí bylo známo i ve starověkém Řecku - lékař Pedacius Dioscorides o něm napsal, že zmírňije porod, pomáhá při bolení uší a klidní záněty.
V evropské medicíně nemá nemá konopí zas až tak dlouhou historii. Zmínky o jeho blahodárných účincích byly nalezeny ve středověkých herbářích Williama Turnera a Nicholase Culpeppera. Ten ve svém díle zmíníl, že cannabis mimo jiné zmírňuje koliku a zastavuje krvácení. Velký rozmach zaznamenala konopná medicína v Evropě ke konci devatenáctého století. O její rozšíření se nejvíce zasloužil kalkatský profesor chemie William O’Shanghnessy, který podal detailní popis intoxikace a účinků THC. Evropští farmaceuti začátku dvacátého století zjistili, že konopí přímo léčí nebo zmírňuje symptomy alkoholismu, úplavice, migrény, otravy krve, lepry a mnoha dalších. V tomto období bylo konopí podrobeno mnoha studiím a testům, při nichž se například zjistilo, že patří mezi jedny z nejbezpečnějších medikamentů - s poměrem účinné a smrtelné dávky 1 : 40000. Podle klinických experimentů konopí zlepšuje noční vidění a snižuje nitrooční tlak čímž zmírňuje účinky zeleného zákalu. Během mnoha let výzkumů bylo postupně dokázáno, že konopí pomáhá při:

dýchacích potížích - THC způsobuje rozšíření průdušek (bronchiální diletaci) což značně ulehčuje astmatikům. Navíc bylo dokázáno, že potlačuje kašel.
chemoterapii - pacienti s rakovinou podstupující chemoterapii často trpí žaludečními potížemi - konopí zamezí nevolnosti až u 80% z nich.
rakovině - bylo zjištěno, že cannabinoidy výrazně zpomalují růst zhoubných nádorů. Navíc nemají vedlejší účinky, jako jiné způsoby léčby
artritidě - obklady z kořene cannabis ulevují při bolestech kloubů
alkoholismu a závislosti na tvrdých drogách - pokud je marihuana použita jako alternativa alkoholu a tvrdých drog může závislé zbavit závislosti. Sama přitom není návyková. Např. v Kostarice, kde se konopí běžně kouří, je daleko méně alkoholiků než jinde.
bolestech - THC působí jako analgetikum. Při kombinaci s morfinem se účinnost tohoto opiátu mnohonásobně zvyšuje, takže stačí menší množství této nebezpečné drogy
nespavosti - podle anglického lékaře J. Reynoldse neexistuje proti insomnii lepší lék
oparech - THC se váže na oparové viry a deaktivuje je
depresi - účinné látky marihuany mají silně euforizující účinky.

Na rozdíl třeba od alkoholu nehrozí závislost ani jiné poškození fyzického a psychického zdraví Jak vidíte využití konopí v medicíně je opravdu velmi mnohostranné. Přesto však není, až na světlé vyjímky, v západních zemích jako léčivo používáno.

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Ještě jsem zaznamenal výsledky výzkumu Alzheimerovy choroby, podle kterých je THC schopna v počátečním stadiu výrazně zpomalit progresi této choroby.
milnej

9:19 dop.  

Okomentovat

<< Home