pátek, prosince 30, 2005

Konopi castecne omilostneno

Tady bych rád zacitoval tento dopis.

Čeští poslanci

Děkuji našim poslancům za částečnou dekriminalizaci pěstování a používání konopí. Pro toho, kdo neví, že konopí není jen průmyslová surovina, upřesňuji, že některé druhy této rostliny obsahují i účinnou psychotropní látku THC. Povoluje-li stát prodávání alkoholu a tabáku, protože má na to monopol, a proto z toho i příjem, pak byl přísný zákaz marihuany jen pokrytectvím. Kouření konopí nebylo sice v této kultuře běžné, ale svého času zde nebyl běžný ani tabák. Přitom konopí jako rostlina doprovází lidstvo již od starověku. Mnohem déle než tabák. Je jmenováno v bibli, v pohádkách, bez plachet z konopí by nedoplul Kolumbus k břehům Ameriky a asi i katu Mydlářovi by chybělo v jeho profesi.

Přísný zákaz marihuany také zvyšoval kriminalitu. Kdo ho chtěl získat, musel více platit a nějak na to sehnat peníze. Počet zločinů není jen součtem toho, co zlého lidé udělají, ale i toho, co je prohlášeno za zločin. Za minulého režimu se mladí lidé „sjížděli“ lehce dostupnými analgetiky. Když je nemohli sehnat na recept, tak vykrádali lékárny. Tehdy ale byli trestáni pouze za rozkrádání socialistického majetku. Z hlediska trestu to bylo horší, než když vám někdo vykradl byt nebo auto v soukromém vlastnictví. Byt ani vaše peněženka totiž nebyly „vlastnictvím lidu“. Ale z hlediska morálního se to příliš neodsuzovalo, protože i lékárna byla jenom „erár“.

Celý dopis


Novela zákona rozlišuje mezi měkkými (kanabis a psychedelické houby) a tvrdými drogami. Zatímco postihy za tvrdé drogy zůstávají prakticky bez velkých změn, držení malých množství marihuany a omezeného počtu (bude teprve stanoven) rostlin psychoaktivního konopí nebude předmětem trestního postihu.

Za větší množství marihuany bude trest do jednoho roku vězení, zatímco za držení ve větším rozsahu bude hrozit až pět let. Za pěstování většího množství marihuany nebo psychedelických hub než které je stanovené jako pro vlastní potřebu, bude postih v prvním případě nanejvýš šest měsíců, v druhém až jeden rok. Pěstitelé množství odpovídajících definici "velkého rozsahu" budou riskovat až tři roky vězení.

Policejní manuály za malé množství pro vlastní potřebu zatím považovaly 0,3 gramu THC v usušené rostlině, což velmi zhruba odpovídá dvaceti jointům.

V návrhu nařízení, kterým se stanoví množství je počet do tří rostlin beztrestný, zatímco tři až třicet rostlin bude považováno za větší množství než pro vlastní potřebu a 30 až 300 rostlin za "větší rozsah", a bude trestáno ještě přísněji. Podobným způsobem budou stanovena i množství u psychedelických hub, kde bude za množství pro vlastní potřebu považován počet 25 kusů.

4 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Přidávám relevatní odkaz na Grower.cz - Magazín pro pěstitele konopí

11:26 odp.  
Anonymous 1989 Volkswagen Golf AC Compressor said...

ur blog is really nice and interesting, You have maintain it so beautifully that I truly like & enjoy it

12:36 odp.  
Anonymous Anonymní said...

Chevy W7H Turbo

This is a better-quality article as they all are. I make fun of been wonder wide this an eye to some beat now. Its great to receive this info. You are fair and balanced.

10:31 dop.  
Blogger Sapik said...

Také bych přidal jeden relevantní komentář k omilostnění konopí. Myslím si, že by se konopí mělo omilostnit úplně a ne jen částečně. Naštěstí je naše republika alespoň benevolentnější k CBD produktům a ty můžeme používat. Nedokáži si představit, že by ČR v roce 2020 zakazovala něco tak banálního...

10:37 odp.  

Okomentovat

<< Home